Pijn blijft in beweging, jij ook?

Leer de invloed van pijnperceptie te begrijpen en effectief toe te passen in je behandelingen.

04 juni 2025 09:00 uur – 16:00 uur

Over de cursus

Het is erg belangrijk hoe wij als zorgprofessionals kijken naar pijn, perceptie en bewegen. Dat bepaalt namelijk de verwachtingen en het gedrag van patiënten.

In de dagelijkse praktijk komen we allemaal situaties tegen waardoor we vastlopen in de begeleiding van mensen naar weer zinvol bewegen. Patiënten lopen vast, maar ook wij als zorgprofessional. Vragen als; Wat is er aan de hand?, Wat is de oorzaak?, Hoelang gaat het duren? en Wat is er aan te doen? zijn vragen die de patiënt zichzelf stelt, en waar wij soms mee worstelen om een passend antwoord te vinden.
Hoe biedt je mensen met pijn weer een zinvol perspectief?

Herken jij dit?

Veel fysiotherapeuten lopen tegen het probleem aan dat ze in hun dagelijkse praktijk vastlopen wanneer het gaat om het begeleiden van patiënten met pijn naar zinvol bewegen. Vragen omtrent de pijn blijven vaak onbeantwoord of moeilijk te beantwoorden, zowel door de patiënt als door de zorgprofessional zelf. Dit gebrek aan duidelijke communicatie en het begrijpen van de multidimensionale aard van pijn kan ervoor zorgen dat patiënten vast komen te zitten in hun herstelproces. Als fysiotherapeut merk je misschien dat je patiënten moeite hebben met het doorbreken van hun pijnbeleving en dat de traditionele benaderingen vaak niet het gewenste resultaat opleveren. In deze cursus krijg je de kennis en tools om pijn en beweging vanuit een breder, biopsychosociaal perspectief te bekijken en effectiever met patiënten te communiceren, zodat ze daadwerkelijk vooruit kunnen in hun herstel.

Dit zorgt niet alleen voor frustratie, maar kost je ook onnodig veel tijd en energie. En dat terwijl je het liefst direct resultaat wilt boeken voor je patiënten.

Maar je wilt ook niet blijven werken met beperkte kennis en onzekerheid. Anders mis je kansen om jouw patiënten optimaal te helpen en blijf je zoeken naar manieren om beter te diagnosticeren.

Met de juiste kennis en praktische tools kun je dit voorkomen.

Wil jij

Wil jij leren hoe je patiënten met pijn beter begeleidt?

Als fysiotherapeut wil je je patiënten niet alleen fysiek ondersteunen, maar ook mentaal en emotioneel begeleiden naar herstel. Je wilt beter begrijpen hoe je pijn en beweging vanuit een breder perspectief kunt benaderen en effectief kunt communiceren over de verschillende dimensies van pijn. Je wil leren hoe je het psycho-sociale domein kunt betrekken, hoe je patiënten kunt motiveren om in beweging te blijven, en hoe je de cultuur van je praktijk positief kunt inzetten voor het herstel van je patiënten.

Wil jij

Wil jij leren hoe je patiënten met pijn beter begeleidt?

Als fysiotherapeut wil je je patiënten niet alleen fysiek ondersteunen, maar ook mentaal en emotioneel begeleiden naar herstel. Je wilt beter begrijpen hoe je pijn en beweging vanuit een breder perspectief kunt benaderen en effectief kunt communiceren over de verschillende dimensies van pijn. Je wil leren hoe je het psycho-sociale domein kunt betrekken, hoe je patiënten kunt motiveren om in beweging te blijven, en hoe je de cultuur van je praktijk positief kunt inzetten voor het herstel van je patiënten.

Ben jij...

Ben jij een fysiotherapeut die…

  • zich soms afvraagt waarom sommige patiënten niet vooruit lijken te komen, ondanks dat ze wel de juiste oefeningen doen?
  • merkt dat communicatie tijdens het trainen vaak lastig is, vooral wanneer pijn een grote rol speelt
  • vindt dat het begrip van pijn en de impact ervan verder gaat dan enkel het fysieke, maar niet altijd weet hoe je dit moet uitleggen of aanpakken
  • geïnteresseerd bent in de nieuwste inzichten op het gebied van pijnwetenschappen, en wilt leren hoe je die direct kunt toepassen in je praktijk?
  • je soms onzeker voelt over het veilig bespreken van psycho-sociale aspecten met je patiënten, maar wel weet dat het essentieel is voor hun herstel?

Deze cursus helpt je om je aanpak te verfijnen en je patiënten nog beter te ondersteunen.

‘’De cursus heeft mijn manier van communiceren met patiënten echt veranderd. Edwin legde heel duidelijk uit hoe je pijn niet alleen fysiek, maar ook mentaal en sociaal moet benaderen. Doordat het heel interactief was kreeg ik ecbt veel tools die ik meteen in mijn praktijk kan toepassen.’’
Frank Boons
‘’Echt een hele leerzame cursus. De mix van theorie en praktijk, met zoveel ruimte voor persoonlijke inbreng en casusbesprekingen, maakt de cursus super relevant. Het was voor mij echt leerzaam om te horen hoe cultuur en communicatie invloed hebben op de behandelrelatie. Edwin’s aanpak zorgt ervoor dat je het niet alleen begrijpt, maar ook echt kunt doen.’’
Lieke van Wetten
‘’De voorbereiding voor de cursus was goed en daardoor kon ik de stof meteen gebruiken in mijn werk. Vooral de focus op het psychosociale aspect van pijn en de praktische oefeningen hebben me echt geholpen om mijn behandelingen te verbeteren. Een aanrader.’’
Karen van Zeeland

Inhoud van de cursus

De deelnemer aan de scholing weet na afloop;

  • het onderscheidt tussen nociceptische, perifeer neuropathische en nociplastische pijn
  • dat perceptie gevormd wordt uit eerdere ervaringen, sensorische input en contextuele factoren
  • dat bewegen mede bepaald wordt door perceptie
  • dat communicatie belangrijk is in relatie tot placebo, nocebo en verwachtingen
  • wat de invloed is van nieuwe kennis op het dagelijks klinisch redeneren
  • de verschillende strategieën zoals; cognitie, respondente en operante strategie

De deelnemer aan de scholing kan na afloop;

  • de pijn analyse nociceptische, perifeer neuropathisch en nociplastische uitvoeren
  • de relatiepijn, perceptie en bewegen begrijpen en deze praktisch toepassen

Onderwijsvorm

De volgende onderwijsvormen worden gehanteerd:

  • Interactief hoorcollege
  • Praktijklessen
  • Zelfstandig werken met opgedane kennis middels gerichte opdrachten
  • Zelfstudie
  • Voorbereidingsopdrachten 3-4 uur

Doelgroep

Deze cursus is voor fysiotherapeuten die zich willen specialiseren in het toepassen van kennis uit de pijnwetenschappen. Jij merkt dat patiënten met langdurige pijn vaak vastlopen, niet alleen fysiek, maar ook door hoe ze pijn ervaren en ermee omgaan. Je wilt dieper ingaan op de psychologische en sociale aspecten van pijn en deze effectief in je behandelingen integreren. Jij zoekt praktische tools om de communicatie te verbeteren en pijnmodellen zoals het Pijnpalet toe te passen in je praktijk.

Accreditatie

6 punten voor het register algemeen practicus.

Praktische info:

04 juni 2025 09:00 uur – 16:00 uur

Vijfkamplaan 8, 5624 EB Eindhoven.
Eerste verdieping Basicfit, tegenover sporthal de Vijfkamp.

€ 299,00 per persoon

Progress Educations zorgt voor al het benodigde lesmateriaal
Maximaal 16 deelnemers

Docent: Dr Edwin de Raaij

Inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Geslacht*
DD slash MM slash JJJJ
Adres*